Rezumat pe capitole:Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda (Capitolul 5)

Volumul 1

Capitolul 5

După acea întâmplare a părinților comportamentul naratorului s-a schimbat mult. Se temea ca tatăl să nu-și caute o altă femeie. De aceea, când se reîntorcea de la liceu, mergea după tată la serviciu, la bodega lui preferată,unde lua prânzul cu amicii. Veneau acasă împreună, iar duminicile și sărbătorile le petreceau mereu împreună, tînărul nevăzând nicio o urmă de regret pe fața tatălui. Însă, mama pe zi ce trece îi deveni mai străină, în special, datorită convingerilor ei religioase.

Apăreau mai des certurile în familie, iar tînărul își punea des întrebări de genul: ”Poate părintele își face o meserie din slujirea lui Dumnezeu? Adică n-ar avea credință?”. La o nouă ceartă a afirmat: ”Religia slăbește forța vitală a oamenilor”. Apoi își dăduse seama că această afirmație nu e adevărată, deoarece cruciadele, războaiele religioase etc. arătau contrariul. Apoi ”cine în afară de Papă se împotrivea pe atunci regelui?”. După fiecare certă mama nu se supăra pe fiu, dar aversiunea acestuia creștea alarmant. Într-o seară cînd se rugau el i-a dat peste mîna cu care mama își făcea cruce, dar ea blajină a continua fără să se supere și nici nu a spus tatălui. Odată, fiind acasă singuri s-a iscat iar un conflict. Acum adolescentul a fost mai violent, reproșindu-i că nu există păcate, ca ea nu are atîtea păcate pe cît se roagă, iar, făcând păcate (în afară de omor), viață e mai diferită și mai veselă. Apoi, i l-a dat drept exemplu pe un coleg de clasă, care era rău, nu învăța,dar era iubit de profesori, chiar dacă le strica orele, avea priorități și notele la examene îi erau asigurate, iar Dumnezeu nici nu oprea aceste fărădelegi.

Și curiozitatea sa de a afla ce păcat o urmărea pe mamă se stinsese pentru un timp. A fost o zi bună pentru ea, fiul îi citise: ”Les miserables”, avusese un surâs, iar retorica de copil și exemplele sale inocente o cuprinse.

Rezumatul cap 6 îl găsiți pe blog, categoria Rezumat: „Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda

Autor: Dumitru Țapordei (Pikachu Psih)