Rezumat pe capitole:Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda (capitolul 13)

Volumul 1

Capitolul 13

Anchetatorul l-a întrebat când o văzuse pentru ultima oară pe fată; pe el nu-l interesa decât atât, momentul dispariției fetei. Anchetatorul îi spuse că ucigașul era deja în mâinile lor, iar mărturia sa era totuși necesară pentru anchetă.
Atunci naratorul a început a povesti așa cum a fost. În timpul balului ei i s-a făcut rău. Au ieșit de la bal și s-au dus la un ginecolog(doctorul A.). Acesta a examinat-o și a renunțat să-i deservească. Li s-au recomandat să se ducă la alt doctor(doctorul B), care se ocupă de cazuri grele și, mereu îi reușeau.Cazul fetei erau dificil, deoarece sarcina era deja înaintată pentru avort. În plină noapte, au ajuns la doctorul B., iar de astă dată a intrat eroul cu ea. De fapt, el îi ceruse Căprioarei să scape de sarcină, dacă voia să se căsătorească. După ce doctorul a cerut o sumă mare de bani, pe care fata, având părinți bogați, a spus că o va plăti, eroul a fost dat afară și a reținut-o pe ea pentru operație. Fata nu a mai apărut, iar naratorul a crezut că a plecat la țară după operație. Anchetatorul îi spuse să nu-și facă griji, că el nu va fi inculpat, iar medicul criminal era deja reținut. Eroul nu avea nici o grijă, și nu se sinchisea că numele său va apărea prin ziare. Se simțea de neatins și protejat.
A doua zi seara, doctorul B. avea musafiri. În același timp Caprioara stătea într-o cameră vecină, așteptând să i se facă operația. Gazda și oaspeții au jucat poker și au exagerat cu băutura. În loc să amâne operația pentru ziua următoare, doctorul, care era beat, a făcut intervenția. Fata a făcut o hemoragie mare și a intrat în comă. Speriat, doctorul B., îi cheamă în ajutor pe doctorul A. și doctorul C.Cei trei erau buni prieteni, cel din urmă fiind director de spital. Doctorul B. a cerut o ambulanță, ca să scoată fata din casă și s-o ducă la spital și s-o salveze, sau să moară acolo sub un diagnostic ce-l va scoate basma curată. Era, însă prea târziu, fata ar fi murit pe drum. În fața casei doctorului B.care era cunoscut ca fiind lacom și corupt, a fost pus un ofițer sub acoperire, deghizat în agent de circulație.În acea seară, în fața casei, se produse un accident rutier, iar agentul a scăpat de sub vedere situația. Anchetatorul nu se grăbea să percheziționeze casa, deoarece Doctorul B. se internase într-un spital de boli nervoase.Acolo, de asemenea, a fost infiltrat un agent sub acoperire, care a reușit să-l salveze pe doctor de la sinucidere.
Naratorul îl vizitase din nou pe medicist, care acum lucra ca chirurg la un spital. Acum, acesta se purta distant și rece.Nici nu a vrut să vorbească cu naratorul. După asta naratorul contemplă situația creată. Ajunsese la concluzia că o parte din vină o purtă și el. Doctorul A. îi avertizase de pericol, însă el nu a renunțat la ideea de avort, și nu a acceptat-o pe fată cu copilul altuia. Apoi, fata venise la el abia în a doua lună de sarcină. Se hrănise ea oare acele luni cu iluzia că medicistul nu o va părăsi totuși văzând-o că păstrează sarcina și o va lua în cele din urmă de soție? E o ipoteză extrem de verosimilă...

Rezumatul Cap 14 îl găsiți pe blog, categoria Rezumat: „Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda

Autor: Dumitru Țapordei (Pikachu Psih)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.